Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ΑΘΛΟΥΜΑΙ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ- ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ (φώτο - βίντεο)

Tην Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 στις 12.00μ.μ. στην Αίθουσα Τύπου στο Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Λήξης του προγράμματος «Αθλούμαι – Συμμετέχω – Εκφράζομαι» για το σχολικό έτος 2018 - 2019.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης και της σύνδεσης Αθλητισμού Τέχνης και Πολιτισμού, υλοποίησε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018 - 2019 το καινοτόμο και επιτυχημένο πρόγραμμα «Αθλούμαι – Συμμετέχω – Εκφράζομαι» στο Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2019 με τη συμμετοχή σε αυτό 9.000 μαθητών/τριών από 150 σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Δομών Εκπαίδευσης προσφύγων.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνονταν σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής ευθύνης της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (7 Νομοί), καθώς και σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας που προγραμμάτιζαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη, και τα οποία, εφόσον το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να διευρύνουν την επίσκεψή τους με παράλληλη συμμετοχή στο πρόγραμμα Αθλητικών - Πολιτιστικών Δράσεων. Υλοποιήθηκε στον χώρο του Σταδίου, που παραχώρησε δωρεάν η Διοίκησή του, με Διδακτικές Επισκέψεις των Σχολικών Μονάδων.
Το καινοτόμο πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας που εμπιστεύτηκε και αγκάλιασε με ενθουσιασμό η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του είχε ως συμπαραστάτες το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Εθνικού Καυταντζογλείου Σταδίου, καθώς και τους φορείς που συνεργάστηκαν στην εκτέλεσή του, Αθλητικές Ομοσπονδίες, Α.Π.Θ., ΚΘΒΕ, ΠΑ.ΜΑΚ.
Η βασική επιδίωξη του προγράμματος από το ξεκίνημά του, όταν το συνέλαβε και το επεξεργάστηκε η φιλόλογος Μαρία Τζώγα, ήταν η παιδαγωγικά αποτελεσματική σύνδεση του Αθλητισμού της Τέχνης και του Πολιτισμού στην Εκπαίδευση. Επομένως το Πρόγραμμα «Αθλούμαι Συμμετέχω Εκφράζομαι» συγκροτήθηκε από αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που αλληλοπροσδιορίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Σκοπός του αθλητικού μέρους του προγράμματος ήταν, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, να πραγματοποιούνται αθλητικές δράσεις, εναλλακτικοί τρόποι άσκησης, παιδαγωγικά παιχνίδια, και γνωριμία με αθλήματα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στη μαθητική κοινότητα. Στόχος των καλλιτεχνικών - πολιτιστικών δράσεων ήταν η βιωματική συμμετοχή των μαθητών και η ανάπτυξη αλληλεπίδρασης μεταξύ τους με την καθοδήγηση των ηθοποιών – θεατρολόγων, εικαστικών και μουσικών προκειμένου να συνδέσουν τον Αθλητισμό με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, να κατανοήσουν πως οι αθλητικές δράσεις είναι μία από τις ουσιαστικότερες μορφές κοινωνικοποίησης.
Το αθλητικό μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Αθλητικών Ομοσπονδιών και τα αθλήματα στα οποία δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές ήταν τα εξής: Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειροσφαίριση, Αντιπτέριση, Κλασικός Αθλητισμός, Μοντέρνο Πένταθλο, Πάλη, Ταε Κβο Ντο (Α.Ο.Τ.Ε. και ΕΛ.Ο.Τ), Ξιφασκία, Αντισφαίριση, Ποδηλασία, Κωπηλασία και Παραολυμπιακά αθλήματα. Τον συντονισμό των αθλητικών δράσεων είχαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Τσιγαρίδας Δημήτριος και Θεοδοσίου Αθανάσιος.
Οι καλλιτεχνικές - πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος σχεδιάστηκαν από τη Μαρία Τζώγα, φιλόλογο, υπεύθυνη του πολιτιστικού μέρους του προγράμματος  από το σχ. Έτος 2017-2018, με συνεργάτες το Α.Π.Θ. (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών), το ΠΑΜΑΚ (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης) και το ΚΘΒΕ και υπεύθυνη για το συντονισμό τους για το σχ. Έτος 2018 – 2019 ήταν η φιλόλογος Λαζάρου Αλκμήνη. Οι δράσεις περιελάμβαναν:
1.    Προβολή ταινίας με 3 θεματικές ενότητες, χρονικής διάρκειας 14' λεπτών κατά την άφιξη και υποδοχή όλων των μαθητών.
Περιεχόμενο: ο μνημειακός χώρος που περιβάλλει το Στάδιο, η ιστορία του Σταδίου και της πόλης και αθλητικές στιγμές εντός του Σταδίου και πανελλαδικά.
2.    Εικαστικές απεικονίσεις-κατασκευές με αναφορά στον Αθλητισμό.
3.    Δραματοποίηση και αυτοσχεδιασμό με αναφορά στον Αθλητισμό και τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
4.    Σύνδεση Αθλητισμού με τον Λόγο και την Τέχνη (λ.χ. πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, φιλοσοφία αθλημάτων κ.α.).
5.    Σύνδεση του Αθλητισμού με τις Τέχνες και ιδιαίτερα την τέχνη της Μουσικής.
6.    Ανάπτυξη και καλλιέργεια της ικανότητας των μαθητών για αισθητική απόλαυση κατά την ακρόαση, εκτέλεση και δημιουργία μουσικής.
7.    Έκθεση των εικαστικών έργων των μαθητών στον χώρο του Σταδίου.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/τριών και είχε μόνιμη ιατρική υποστήριξη από την Αντωνία Ζιάκα, ειδική πνευμονολόγο – εκπαιδευτικό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Αλέξανδρος Κόπτσης, η κ.Φελεκίδου Ρία ως εκπρόσωπος του κ. Γεώργιου Αγγελόπουλου, προϊσταμένου του γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Καυταντζογλείου Σταδίου κ.Απόστολος Μητιντζής, καθώς και η Διευθύντρια του σταδίου κ.Χριστίνα Κυριακίδου. Επίσης στον χώρο παρευρέθηκαν διευθυντές εκπαίδευσης, συντονιστές εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και συντελεστές της υλοποίησης του προγράμματος.


Σχόλια